Aanklacht tegen misbruik

Posted on Dec. 29, 2017

Visie_51-52_2017_Pagina_27

Al een tijd liep ik met dit idee rond, een serie beelden als protest en een aanklacht tegen misbruik van kinderen. Waarbij ik Nederlandse kinderen een rol geef in de duistere wereld van misbruik en uitbuiting. Voor Visie mocht ik het eerste beeld maken over kinderarbeid. Hierin Teuntje (9 jaar) als naaister in een atelier in Bangladesh.

Met dank aan Britt voor de prachtige locatie, Ernsto Bos voor het uitlenen van deze prachtige industriële machine, Carola Bos voor de gouden tip waar deze machine te vinden,Visie voor jullie geloof in dit project en het plaatsen van deze plaat, Wouter voor je assistentie bij deze shoot, Vera voor de styling en visagie, Joshua en gezin voor alle hulp en bovenal Teuntje voor je geduld en prachtig acteer werk!

Dank Maarten Nota voor de tekst bij het artikel:

Dit klopt niet!

Er is iets vreemds aan de hand met deze foto. Blader nog maar even terug naar de voorkant van deze Visie. Inderdaad! Dat is hetzelfde meisje, maar dan met een prachtig jurkje in de sneeuw (nepsneeuw; sorry, ook dat klopt niet). Dit Nederlandse meisje heet Teuntje en zal ongetwijfeld een heerlijke Kerst vieren met haar familie. Maar stel dat zij, of uw dochter of kleinkind, dat prachtige jurkje eigenhandig had moeten maken in een onveilige textielfabriek ver weg? Ook dat zou niet kloppen. Dat is kinderarbeid!

Gelukkig voor Teuntje woont ze hier. Maar helaas zijn er wereldwijd nog altijd 150 miljoen kinderen die minder geluk hebben. Zij worden uitgebuit en moeten dagelijks keihard werken voor misschien wel onze kerstkleding. Dat klopt van geen kant. Het minste wat je als consument kunt doen, is je verdiepen in de manier waarop onze favo- riete merken hun kleding produceren. Een goed vertrekpunt is bijvoorbeeld www.goedewaar.nl