Project Humanity in Israël

Posted on May. 8, 2013

RT.130405.9193

Nergens kom je zoveel verschillende mensen tegen als in het Heilige land. In het kader van 65 jaar Israël ging fotograaf Ruben Timman – zonder vooroordelen of politieke standpunten – op zoek naar unieke gezichten die de schoonheid, veelkleurigheid én complexiteit van het gebied weerspiegelen.

In de overtuiging dat ieder mens is geschapen naar Gods beeld, heeft Ruben Timman inmiddels duizenden mensen gefotografeerd, steeds op dezelfde manier: waardig, recht van voren, puur en zo neutraal mogelijk. De beelden maken deel uit van project ‘Humanity’, een gigantisch beelddocument als eerbetoon aan God, Die de mens schiep als kroon op Zijn schepping.

Op de heilige grond van het Beloofde Land ontmoette Timman een kleurig palet van onder anderen orthodoxe Joden in Jeruzalem, Russische junkies in Tel Aviv, Israëlische-Arabieren in Nazareth, zwervende bedoeïenen in de Negev, devote christenen bij de Jakobs-put, Palestijnen in het radicale Nablus en zelfs een olijke kameel; 65 in totaal. Zijn conclusie? “Politiek en religieus lijkt het conflict onoplosbaar. Maar als mensenfotograaf leerde ik keer op keer unieke mensen kennen die allemaal naar vrede smachten. Dat is mijn gebed dan ook.”

Project Humanity

Tekst: Maarten Nota