Film Humanity Mongolia in de Balie

Posted on Nov. 13, 2018

Humanity Mongolia – Masterpieces and their stories

Inleiding door Ruben Timman, documentair fotograaf en oprichter Museum of Humanity. Een film van Laurette de Haan

In 2001 heeft documentair fotograaf Ruben Timman een bijzondere droom. Hij krijgt een rondleiding door Kofi Annan door het ‘Museum der mensheid’. Tijdens deze rondleiding doet hij een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat. De vitrinekasten zitten onder een dikke laag stof, alles is smerig, het glas gebroken en het is er donker. Wat hem het meest stoort, is dat niemand zich daar druk om lijkt te maken. Als Ruben wakker wordt, voelt hij een sterke drang om zijn droom het tegendeel te bewijzen; hij begint aan een jarenlange zoektocht naar schoonheid in de wereld, naar schoonheid in de mens.

Filmmaker Laurette de Haan: “Ik kende Ruben net drie uurtjes toen hij al voorstelde of ik mee wilde naar Mongolië om zijn fotoproject te filmen. Zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen werkte enorm aanstekelijk. Met een klein team zijn we door Mongolië gaan reizen, waarbij Humanity centraal stond. Ik heb geprobeerd Ruben zo min mogelijk te storen met mijn filmwerk, (ook wel de fly-on-the-wall-methode genoemd) zodat hij ongestoord zijn werk kon doen en hij ten volle tot zijn recht komt in deze documentaire.

Als ik terugdenk aan de periode in Mongolië, zie ik een man die het goede in de mens naar boven wil brengen, die een verbinding legt, een bruggenbouwer is en groot durft te dromen. Ruben gelooft in zijn project en ik geloof ik hem.”

Deze documentaire is een deel van een langere film die nog in ontwikkeling is. Hierin volg ik Ruben in de zoektocht naar zijn gewenste museum. Op dit moment wordt daar nog volop voor gedraaid en het is onduidelijk wanneer dat af zal zijn.

Op 16 november vertonen we de documentaire Humanity Mongolia over Ruben Timman. 

Kijk hier voor meer info

 

HUMANITY Mongolia - Masterpieces and their stories