Kroon op de schepping

Posted on Sep. 26, 2015

Meesterwerken en hun verhalen | project Humanity

In 2001 heb ik een bijzondere ervaring;  een droom. In deze droom bevind ik mij in het ‘Museum der mensheid’. Ik krijg een rondleiding van Kofi Annan. Tijdens deze rondleiding doe ik een schokkende ontdekking: het museum verkeert in vervallen staat. Ik ben verontwaardigd over wat ik zie; het beeld uit de droom van  hoe het met de mensheid is gesteld.  Als documentair fotograaf, met een passie voor de schepping en de mens als kroon op die schepping besluit ik iets te doen met deze droom.

Dit besluit resulteert in een persoonlijk meerjarig fotoproject, waarmee ik wil aantonen dat de mensheid het waard is om op een waardige manier in beeld te worden gebracht. Naast mijn ‘gewone’ werk begin ik mensen te portretteren uit allerlei verschillende omstandigheden, steeds op dezelfde manier: voor een zwarte doek, recht van voren en zo neutraal en puur mogelijk. Aanvankelijk doe ik dit in Nederland; de diversiteit van mensen die in ons land wonen, legt de basis van dit project. Vanaf 2013 portretteer ik ook mensen uit andere landen op dezelfde manier. Door de jaren heen heb ik zo vele mensen in beeld mogen brengen. Het document dat daarmee ontstaat, noem ik ‘project Humanity’.

Met project Humanity staat de geportretteerde centraal en niet de situatie of het decor waarin ik de persoon aantref. Elke keer ga ik op zoek naar schoonheid en waardigheid, verborgen in gezichten van mensen afkomstig uit alle windstreken, uit een wereld vol tegenstellingen: oorlog en vrede, armoede en rijkdom, onderdrukking en vrijheid, onrecht en recht. En steeds als ik de tijd neem om stil te staan en de ander in de ogen te kijken, vind ik die schoonheid ook. Elk mens is een meesterwerk met een eigen verhaal.

Project Humanity bestaat inmiddels uit een verzameling van duizenden portretten, duizenden ‘meesterwerken’: mannen, vrouwen en kinderen uit bijvoorbeeld Israël, Sri Lanka, Ecuador, Mongolië, Irak, het Italiaanse Lampedusa en het Franse Calais. In deze laatste drie gebieden heb ik vooral vluchtelingen van de huidige crisis mogen fotograferen.

RT.150926Humanity2RT.150926HumanityRT.150926Humanity8RT.150926Humanity6RT.150926Humanity10RT.150926Humanity4RT.150926Humanity14 RT.150926Humanity7RT.150926Humanity13 RT.150926Humanity5      RT.150926Humanity3   RT.150926Humanity9RT.150926Humanity15